Lidy_Blijdorp©Isabelle-Francaix

Journeyers

Commendable virtuoso playing’ (BBC)

Celliste Lidy Blijdorp is ‘onmiskenbaar het Nederlandse klassieke talent van het jaar.’ Dat schreef De Volkskrant over deze jonge Nederlandse celliste, toen ze vanwege haar debuutalbum in hun lijst van 40 beste albums van 2020 terechtkwam. Muziek maken is ‘een verborgen wereld tot leven wekken’, zei zij in een interview. ‘Het is als een droom die je bij het ontwaken ontglipt terwijl het gevoel nog is blijven hangen’.

Bach

Voor Johann Sebastiaan Bach was één cello voldoende om een wereld van muziek en dans op te roepen. Hij schreef de nodige noten, en de rest moest de luisteraar er maar bij denken. In zijn 6 suites voor cello buit hij alle expressieve en technische mogelijkheden uit die het instrument te bieden heeft. Daarvan is de zesde nog wel de meest overrompelende, misschien omdat die voor een vijfsnarige cello is gecomponeerd. Een extra uitdaging voor de moderne cellist, die het op 4 snaren moet uitvoeren.

Kodály

Tweehonderd jaar later leverde Zoltan Kodály een soortgelijke prestatie met zijn sonate voor cello solo. Twee Edisons mocht Lidy Blijdorp in ontvangst nemen voor haar cd met deze majestueuze solosonate. De componist neemt je letterlijk mee op een treinreis, zoals hij er zelf zoveel maakte: eerst met zijn vader, de stationschef en later met zijn collega Bartók, op zoek naar de volksmuziek van Oost-Europa. In zijn sonate zijn ze terug te vinden, de verstilde, donkere meditaties en de vrolijke, levendige volkswijsjes.

Programma

Johann Sebastian Bach: Suite voor cello solo nr. 6 in D-groot, BWV 1012                    
     Prelude
     Allemande
     Courante
     Sarabande
     Gavottes 1 en 2
     Gigue

Kate Moore: Lidy’s Piece                  

                        —

Zoltán Kodály: Sonate voor cello solo in b-klein, opus 8.    
     Allegro maestoso ma appassionato
     Adagio con gran espressione
     Allegro molto vivace