Lidy_Blijdorp©Isabelle-Francaix

Beautiful Day

Commendable virtuoso playing’ (BBC)

Celliste Lidy Blijdorp is ‘onmiskenbaar het Nederlandse klassieke talent van het jaar.’ Dat schreef De Volkskrant over deze jonge Nederlandse celliste, toen ze vanwege haar debuutalbum in hun lijst van 40 beste albums van 2020 terechtkwam. Datzelfde album leverde haar twee Edisons op. Muziek maken is ‘een verborgen wereld tot leven wekken’, zei zij in een interview. ‘Het is als een droom die je bij het ontwaken ontglipt terwijl het gevoel nog is blijven hangen’.

Ravel

Aan het NRC vertelde Blijdorp over haar liefde voor Ravel. Zij arrangeerde diverse orkeststukken voor cello en piano. Vandaag speelt zij van Ravel ‘Lever du Jour’, uit Daphnis and Chloë, de dag begint met een zonsopgang vol vogelgeluiden. Ook hoort u de typisch Baskische dansen Habanera en Malagueña. 
Blijdorp vervolgt haar programma met een sonate van …(kies uit de volgende sonates voor cello en piano:: Beethoven 5, Grieg of  Poulenc).

Brahms

Na de pauze een sonate voor cello en piano van Johannes Brahms: opus 99. Hij zou hierna zijn 100ste werk schrijven. Hij is in de winter van zijn leven: wat heeft hij dan nog te zeggen, zo vlak voor zijn 100ste muziekstuk? Met minder meer zeggen, dat is wat Brahms hier doet.

Hier gebeurt zoveel. Een cello en een piano. Twee sterke, uitgesproken karakters, verschillend in vorm en klank – maar wat een energie, wat intens. Als twee vrienden die elkaar al een leven lang kennen, maar ook op de avond van hun leven elkaar nog altijd veel te zeggen hebben, nieuwe taal vinden om samen door te dringen tot het wezenlijke van de dingen. Op naar de 100 en nog lang niet alles gezegd hebben…

Programma

Ravel, Daphnis Et Chloé, M. 57, Tableau Iii: X. Lever Du Jour (Arr. For Cello)
Ravel, Rapsodie Espagnole, M. 54: Ii. Malagueña (Arr. For Cello)
Ravel, Rapsodie Espagnole, M. 54: Iii. Habanera (Arr. For Cello)

Sonate voor cello en piano  (Beethoven, Grieg of Poulenc)

—                                            

Brahms Sonata No. 2 for Cello and Piano in F major, Op. 99 (1886)         
     Allegro vivace
     Adagio affettuoso
     Allegro passionato
     Allegro molto